Toch maar een kluswoning kopen?

De prijs van een gemiddeld koophuis ligt al bijna op €420.000. U kunt veel goedkoper kopen door te kiezen voor een opknapper. Koophuizen met veel achterstallig onderhoud zijn naar verhouding goedkoop. Hierbij is het de kunst om door de slechte staat heen te kijken en de potentie van de kluswoning te zien. Een kluswoning kopen is niet altijd de beste keuze.

Het liefst koopt u een huis, verft u een paar muren in de kleur van uw voorkeur en laat u de verhuiswagen voorrijden. Huizen die ‘af’ zijn liggen goed in de markt en worden tegen hoge prijzen verkocht. Krijgt u de financiering voor zo'n instapklare woning niet rond, dan kan het kopen van een klushuis een alternatief zijn. U zal dan echter wel genoegen moeten nemen met een woning waar nog het nodige aan moet gebeuren.

De maximale hypotheek op basis van uw inkomen

Banken en andere geldverstrekkers letten op verschillende factoren voor het bepalen van de maximale hypotheek. Een belangrijke factor is de hoogte van uw inkomen. De huizenprijzen zijn in de afgelopen zeven jaren veel harder gestegen dan de gemiddelde inkomens. Hierdoor wordt het kopen van een huis steeds lastiger. Als u €300.000 kunt lenen, maar de huizen in uw buurt kosten rond de €325.000, dan zit kopen er niet in. Of u moet uw eisen bijstellen.

Minder interesse voor een klushuis

Om een koopwoning daadwerkelijk te kunnen bemachtigen wordt er door potentiële kopers massaal overboden op de vraagprijs. Voor een kluswoning is minder belangstelling, hierdoor is de kans ook kleiner dat u grote bedragen moet overbieden. Toch moet u wel kritisch blijven. De vraagprijs kan veel te hoog zijn als u meerekent wat u nog aan het huis moet opknappen.

Toch maar een kluswoning kopen?

Een klushuis in de loop der jaren opknappen

Als het net lukt om voldoende hypotheek te krijgen voor het kopen van een klushuis, zal u in eerste instantie moeten verbouwen met spaargeld. Zodra het inkomen stijgt of de leennormen worden bijgesteld, kunt u in de toekomst een tweede hypotheek afsluiten voor de verbouwing. Tot het zover is moet u met beschikbaar geld verbouwen.

Weet wel goed wat er moet gebeuren aan het huis

Een klushuis kan meer werk omvatten dan u in eerste instantie inschat. Laat daarom in ieder geval een bouwkundige keuring uitvoeren. Aanvullend kunt u ook nog met een aannemer het huis bekijken. Hij of zij kan inschatten wat het kost om uw plannen met het huis uit te voeren. Door de kostenbegroting hebt u ook gelijk een inschatting hoe lang u in de ‘rommel’ zit. Er kunnen altijd dingen tegenzitten, maar met een indicatie van de kosten kunt u de berekening maken of het kopen van het klushuis uit kan.

Houd extra geld achter de hand

Wees niet te optimistisch bij het begroten van de kosten. Bij iedere verbouwing komen er extra kosten die vooraf niet begroot zijn. Bij het slopen van de oude keuken blijkt bijvoorbeeld dat ook de elektriciteit en de waterleidingen vervangen moeten worden.

Bent u bereid om uw volgende woning grondig te verbouwen? Wij kunnen u helpen met het vinden van de opknapper die aan uw wensen voldoet.