Huis verbouwen? Kijk ook gelijk naar de duurzaamheid

Hebt u bouw- of verbouwplannen? Laat het niet bij het plaatsen van een nieuwe keuken of een serre. Kijk ook gelijk of u uw huis energiezuiniger kunt maken. Zo doet u iets goeds voor het milieu en voor uw portemonnee. Duurzame investeringen verdient u terug met een lagere energierekening. Een verbouwing van uw huis doet u in de eerste plaats voor het verhogen van uw wooncomfort. Een mooie bijkomstigheid is de waardestijging van uw huis. U kunt er nog een voordeel aan toevoegen, namelijk het verlagen van uw energierekening. Wist u dat er subsidies beschikbaar zijn voor het groener maken van uw huis? Wij vertellen u er graag meer over.

Waarom de plannen voor verduurzamen en verbouwen samenvoegen?

U wilt het liefst maar één keer in het stof en de rommel zitten. Dat is al een goede reden om het verbouwen en verduurzamen samen te voegen, maar er is ook nog een financiële reden. Als u voor de verbouwing een financiering nodig hebt, maakt u hoge kosten voor een eventuele tweede hypotheek. Door het combineren van verschillende ingrepen, houdt u de kosten zo laag mogelijk.

Huis verbouwen? Kijk ook gelijk naar de duurzaamheid

Een hogere hypotheek is mogelijk door het verduurzamen

U kunt maximaal een hypotheek krijgen ter hoogte van 100% van de waarde van uw huis. Als u een huis verbouwt voor €25.000, kunt u dit bedrag extra aan hypotheek krijgen. Een voorwaarde is wel dat uw huidige hypotheek plus het aanvullende bedrag de waarde van uw huis niet overtreffen. Voor duurzame investeringen aan het huis is een uitzondering gemaakt. De hypotheekschuld mag dan 106% van de waarde van uw huis bedragen.

Hebt u recht op subsidie?

Er zijn een aantal verduurzamingsmaatregelen waar u subsidie voor kunt krijgen. Hier is een subsidie voor beschikbaar gesteld van €124 miljoen. De maatregelen moeten betrekking hebben op minimaal twee van de volgende duurzame investeringen:

  • Dakisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Gevelisolatie
  • Vloer en bodemisolatie
  • HR++ glas of triple glas
  • Aansluiting op een warmtenet

Er gelden wel minimale eisen waar u aan moet voldoen. Bij dakisolatie moet u bijvoorbeeld minimaal 25 m2 laten isoleren en voor spouwmuurisolatie minimaal 15 m2.

Een beter energielabel

Het energielabel krijgt een steeds belangrijkere rol bij het verkopen van uw huis. Een huis met energielabel B heeft een streepje voor op een huis met een energielabel F of G. Na het toepassen van de energiebesparende maatregelen kunt u een nieuw energielabel op laten maken. De energiezuinigheid wordt in de toekomst waarschijnlijk steeds belangrijker en daar kunt u nu al rekening mee houden.

Een energieadviseur kan advies geven over de energiezuinige aanpassingen

De meeste warmte in een huis gaat verloren via het dak. Investeren in het isoleren van het dak geeft dus de grootste besparing, maar de besparing moet u wel afzetten tegen de investering. U wilt het maximale uit uw geïnvesteerde euro’s halen, dus zoekt u naar de meest rendabele energiebesparende maatregelen. Een energieadviseur kan u hierin adviseren. De adviseur kan ook gelijk samen met u kijken naar de mogelijkheid om subsidie aan te vragen.